ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ …Ημέρα εγκλεισμού 42η –Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

 


ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ…Ημέρα εγκλεισμού 41η …Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

https://esykozanisnea.blogspot.com/2020/12/41-17-2020.html

(συνέχεια…)

Συχνά ο Ανδροκλής παρακολουθούσε τις συζητήσεις των γονιών του κι έβρισκε ενδιαφέρουσες αυτές που αναφερόταν στα χρόνια που ο παππούς Αγησίλαος ήταν νέος και όλα εξουσιαζόταν από τους αποστάτες.

Κάποια στιγμή, η Μελπομένη ήταν απορροφημένη από μια εικόνα ενός μικρού κοριτσιού   και δεν πρόσεξε πως ο Ανδροκλής ήταν δίπλα της και την παρατηρούσε κι εκείνος.

-          « Μαμά, πες μου την ιστορία αυτού του κοριτσιού….γιατί τα παπούτσια της είναι τόσο άσχημα, τί έπαθε;;;»

-          « Το όνομα της ήταν Ελενίτσα, Ανδροκλή μου. Ήταν ένα κοριτσάκι στην δική σου ηλικία και προσευχόταν κάποιος να της φέρει ένα ζευγάρι μπότες  για να μην κρυώνουν τα ποδαράκια της και να μην βρέχονται…»

-          «Μαμά…γιατί οι γονείς της δεν της αγόραζαν αυτά που χρειαζόταν και άφηναν το παιδάκι τους να κρυώνει; Υπήρχαν πολλά παιδιά σαν την Ελενίτσα;;;»

-          «Οι γονείς, δεν ήθελαν να συμβαίνει αυτό αγόρι μου. Όμως στα αποστατικά χρόνια δεν έβρισκαν εύκολα οι άνθρωποι εργασία και το κράτος τους δεν νοιαζόταν αν στις οικογένειες υπήρχαν μικρά παιδιά κι αν πεινούσαν. Πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά έβγαιναν στο δρόμο να ζητήσουν φαγητό ή χρήματα από τους περαστικούς, που άλλες φορές τα βοηθούσαν κι άλλες όχι…

Οι άνθρωποι λοιπόν, εκείνα τα χρόνια, συνήθιζαν σε μια γιορτή που την έλεγαν Χριστούγεννα, να κάνουν καλές πράξεις. Νόμιζαν πως αν βοηθούσαν  κάποιον που είχε ανάγκη, θα ξεχνούσε ο θεός τους όλα τα άσχημα που είχαν κάνει και θα κρατούσε γι αυτούς μια θέση στον παράδεισο…

Έτσι λοιπόν, κάποια Χριστούγεννα, κάποιος πρόσεξε και την Ελενίτσα που έτρεμε από το κρύο και είχαν μελανιάσει τα ποδαράκια της και έδωσε λίγα από τα λεφτά του για να της χαρίσει ένα ζευγάρι μπότες. Η Ελενίτσα ήταν πραγματικά πολύ χαρούμενη με αυτό το τόσο χρήσιμο δώρο γι αυτήν όπως και με τα φαγητά που κάποιος τους χάρισε γιατί ήταν Χριστούγεννα… Αυτό, οι άνθρωποι τότε το έλεγαν αλληλεγγύη και φιλανθρωπία και θεωρούσαν καλόψυχους αυτούς που βοηθούσαν τους άλλους. »

 


-          «Και όταν θα τελείωναν τα Χριστούγεννα;;;»

-          «Όλοι θα κλεινόταν ξανά στο καβούκι τους και θα κοιτούσαν μόνον τις δουλειές τους… Ξέρεις, Ανδροκλή μου, οι άνθρωποι τότε νοιαζόταν περισσότερο για τον εαυτό τους και για την οικογένεια τους και όχι για όλη την πολιτεία τους.

Ο καθένας κοίταζε τα δικά του παιδιά και δεν νοιαζόταν για παιδάκια σαν την Ελενίτσα, που πολλές φορές αναγκαζόταν να βγαίνουν στο δρόμο και να ζητάνε φαγητό από τους περαστικούς….»

-          « Άρα η φιλανθρωπία δεν ήταν λύση στο πρόβλημα τους, έτσι δεν είναι μαμά;;; Όμως το σχολείο δεν βοηθούσε τα παιδιά αυτά;;;» 

-     «Δεν ήταν τα σχολεία τότε σαν τα δικά μας Ανδροκλή. Η Ελλήνων πολιτεία νοιάζεται για όλα τα παιδιά της και σας θεωρεί όλους ίσους παρέχοντας σας τις ίδιες ευκαιρίες. Όλοι θα μείνετε στους ίδιους χώρους, θα φάτε το ίδιο υγιεινό φαγητό, θα περάσετε από όλα τα γυμναστήρια για να δείτε με πιο άθλημα θα ασχοληθείτε, θα μάθετε όλοι μουσική και θα παίξετε θέατρο, χωρίς κανένας να νοιάζεται ποιοι είναι οι γονείς σας και με τί ασχολούνται…Είστε όλοι ίσοι για την πολιτεία και ο καθένας βοηθιέται να αναδείξει τα ταλέντα του. 

Στα χρόνια της αποστασίας, τα παιδιά των πλουσίων πήγαιναν σε διαφορετικά σχολεία που λεγόταν κολλέγια και είχαν περισσότερες ευκαιρίες.

Τα παιδιά των φτωχών ανθρώπων πήγαιναν σε σχολεία του κράτους και ήταν πολύ δύσκολο να σπουδάσουν την επιστήμη που ήθελαν πολύ. Κάποιοι με μεγάλες δυσκολίες τα κατάφερναν αλλά και πάλι τις ξεχωριστές θέσεις τις έπαιρναν τα παιδιά των πλουσίων.

Τα κρατικά σχολεία πολλές φορές δεν είχαν λεφτά ούτε για να θερμάνουν τα κτίρια τους κι ούτε παρείχαν φαγητό στους μαθητές. Ο καθένας έπαιρνε ό,τι φαγητό του έβαζε η μαμά του.»

-« Κατάλαβα μαμά…και η Ελενίτσα που οι γονείς της δεν είχαν δουλειά, δεν είχαν και φαγητό, δεν θα έπαιρνε τίποτα στην τσάντα της…Δεν θέλω να ακούσω άλλο για τα φτωχά παιδιά μαμά….»

Ο Ανδροκλής πήγε στο δωμάτιο του, άνοιξε το μπλοκ του και ζωγράφισε την Ελενίτσα. Όμως στη ζωγραφιά του ένα τζάκι έκαιγε και το τραπέζι ήταν γεμάτο φαγητά. Η Ελενίτσα φορούσε ένα πανέμορφο φόρεμα και ήταν γελαστή και χαρούμενη με τους γονείς της μαζί της…

 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΥ



ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ : https://www.artemis-sorras.gr/

Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ : https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-108680240750479/

esykozanis@gmail.com   

ΤΗΛ : 2461102433 / 6949611037 / 6977173042

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ε.ΣΥ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ…





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια