Μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, ζητά ο ΑΔΜΗΕ ενόψει της αυξημένης ζήτησης για ρεύμα.
Αν σε αυτό βάλει κανείς δίπλα και την ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει στενότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καταλαβαίνει πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.
Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.
Χαμηλά αποθέματα στις υδροηλεκτρικές μονάδες
Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης είναι σχετικά μικρή, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Έτσι η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και εισαγωγές.
Η πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλλος» ανέβασε λίγο τα αποθέματα, αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο που να αλλάζει τα δεδομένα.
Επαναλειτουργούν τα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, σε αναμονή η Μεγαλόπολη
Η αυξημένη ζήτηση λόγω κρύου μάλιστα βάζει ξανά μπρός τα τρία ορυχεία λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Μηχανήματα, εκσκαφείς και ταινιοδρόμοι που είχαν παροπλιστεί μπαίνουν ξανά σε λειτουργία! Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα για επαναλειτουργία τίθεται η Μεγαλόπολη 3, με τον ΑΔΜΗΕ μάλιστα να ζητά να μη διαγραφεί από τα μητρώα της ΔΕΗ, όπως είχε προγραμματιστεί.
Έτσι λοιπόν η απολιγνιτοποίηση πάει αρκετά πιο πίσω λόγω συνθηκών.
Χαμηλή η συνεισφορά των ΑΠΕ
Αυτό γίνεται και επειδή οι ΑΠΕ δεν έχουμε μεγάλη συμβολή σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι με την άπνοια οι ανεμογεννήτριες συμμετέχουν στην παραγωγή ρεύματος σε μικρό ποσοστό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ίδιο συμβαίνει και σε συνθήκες πάγου.
Ο χειμώνας επίσης έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: Η μεγάλη ζήτηση ρεύματος, είναι το βράδυ. Αυτό σημαίνει πως βγαίνει από την εξίσωση η μεγάλη βοήθεια από τα φωτοβολταϊκά, την οποία έχουμε το καλοκαίρι που το μεγαλύτερο ζόρι είναι το μεσημέρι, λόγω της λειτουργίας των air condition μέσα στον καύσωνα.
Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να εξετάσει και τις εξαγωγές ρεύματος, καθώς τελικά ίσως… δεν φτάνει ούτε για εμάς.
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης Τέχνης του Λόγου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/esy/programmatikes-diloseis-politikoy-foirea-ellinon-syneleysis-6199-04-09-2015
Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ε.ΣΥ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ…
ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ : https://www.artemis-sorras.gr/
Ε.ΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΛ:2461302561 esy.pd.dytikismakedonias@gmail.com
Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ :
ΤΗΛ : 2461102433
0 Σχόλια