Λίγο μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη ακολούθησε μια ακόμη παραίτηση: του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέων. Η παραίτηση του κ. Κοντολέων έρχεται "κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων" όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως την παραίτηση έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν τα εξής: "Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια".
Νέος Διοικητής της ΕΥΠ ο Θ. Δεμίρης
Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη πραγματοποιήθηκε εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων. Ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης φέρεται να ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση. Στην Επιτροπή, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ενώ δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας όπως συμβαίνει σε όλες της χώρες σε όλο τον κόσμο και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπίας εκ μέρους της γείτονος.
Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ανάφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.
Τον λόγο πήρε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες.
Από άλλες κοινοβουλευτικές πηγές πάντως, μεταδόθηκε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, κατόπιν αιτήματος ξένης χώρας.
Πηγές της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας απάντησαν τονίζοντας πως "είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απιθανή μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση".
Από την πλευρά τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επισημάνθηκε από τον Χάρη Καστανίδη ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης.
Ο κ. Καστανίδης φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ.Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware.
Η παραίτηση Δημητριάδη
Στην τοξικότητα του κλίματος και σε συνεχείς επιθέσεις που έχει δεχθεί, χωρίς να εμπλέκεται επί της ουσίας, αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη την απόφαση του Γρηγόρη Δημητριάδη να παραιτηθεί των καθηκόντων του.
Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν επί 6 χρόνια στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, με επιθέσεις που είχαν ως στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: "Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι "ηλεκτρικές καρέκλες" για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί".
Σε δήλωσή του μετά την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για "ομολογία ενοχής" και ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού ενώ αναμένεται το απόγευμα και δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Η μήνυση Ανδρουλάκη
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον μπήκε στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη για την οποία ο πρόεδρος του κόμματος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές ότι το Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα.
"Είναι ζήτημα Δημοκρατίας να μην μπορεί κανείς, ούτε κράτος ούτε ολιγάρχης να εκβιάσει τον οποιοδήποτε επιχειρηματία, δικαστή ή πολιτικό. Διότι μου προκαλεί εντύπωση η αγωνία του κ. Μητσοτάκη και του Μαξίμου να υποβαθμίσουν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού ενός ευρωβουλευτή, τότε υποψηφίου αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και σημερινού προέδρου της παράταξης. Πώς είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία, τις τελευταίες ώρες να βομβαρδίζει τον λαό με τόσα fake news για να υποβαθμίσει το θέμα;" διερωτήθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , επιτιθέμενος ευθέως συλλήβδην στην Κυβέρνηση.
Στο ίδιο πλαίσιο και οι απαντήσεις που ζήτησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να λάβει:
"14 εκατομμύρια ευρώ κάνει το "predator" και δεν μπορεί να το έχει ο καθένας για να στήνει τέτοιες παγίδες. Έχουν ελεγχθεί 250 κινητά Ευρωβουλευτών και δεκάδες κινητά συνεργατών τους, σε κανένα δεν βρέθηκε κανένα ίχνος, παρά μόνο στο δικό μου. Και αυτό θα είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, διότι δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να λειτουργεί ξανά με εποχές που με τον αγώνα των δημοκρατών της χώρας κλείσαμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δεν περιμένω από την ΕΥΠ να μας πει ότι δεν έχει το "predator". Περιμένω να μας πει ποιος στην Ελλάδα το έχει για να εκβιάζει δημοσιογράφους και πολιτικούς".
0 Σχόλια